Το ερώτημα που βασανίζει όλους και κυρίως τις γυναίκες μετά τις γιορτές είναι Πώς να Χάσουμε τα Κιλά των Εορτών!

Πώς να Χάσουμε τα Κιλά των Εορτών

Οι γιορτές συνδυάζονται με υπερκατανάλωση φαγητού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να χάσει τα επιπλέον κιλά με υγιή τρόπο και χωρίς να πετάξει τα φαγητά που περίσσεψαν;

Οι δίαιτες με ακραία σύσταση και περίεργα βοηθήματα, οι χημικές δίαιτες που αποκλείουν μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων και οι δίαιτες με σούπες και μονοφαγία έχουν συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα.
Για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά, αρκεί να ακολουθήσει ένα προσεγμένο διαιτολόγιο. Οι φυτικές ίνες πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιο με κατανάλωση σαλατικών και λαδερών φαγητών, καθώς και από καλές επιλογές αμύλου (όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης για το πρωινό, η βρώμη κ.λπ.).

Υστερα από τόσους απλούς υδατάνθρακες (από γλυκά, πατάτες, ρύζι γέμισης, απλά ζυμαρικά) που καταναλώθηκαν στις γιορτές, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) θα αρχίσουν να ρυθμίζουν καλύτερα την απορρόφηση των σακχάρων των τροφίμων, να σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μετριάζουν την πείνα και την παρόρμηση για συνεχές τσιμπολόγημα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσεύματα στο αδυνάτισμα. Ένα άπαχο κομμάτι χοιρινού (χωρίς τα φρούτα ή τη σος) και το φιλέτο στήθους από γαλοπούλα ή κοτόπουλο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε μια απλή σάλτσα για ένα ελαφρύ ζυμαρικό ολικής άλεσης, σε κύβους ως συστατικό μιας μεγάλης χορταστικής σαλάτας ή να προστεθούν σε μια απλή σούπα λαχανικών.
Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν καλό κορεσμό της πείνας. Αν δεν έχει περισσέψει κάποια πρωτεΐνη από τις γιορτές, μπορεί να προστεθούν αυγό, ψάρι ή πουλερικό στα βασικά ή στα μικρότερα γεύματα της ημέρας.

Τα γλυκά πρέπει να περιοριστούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καταναλώνονται σε ολοένα μικρότερες ποσότητες – λ.χ. ένα μελομακάρονο την ημέρα αντί για πέντε ή μια μικρή φέτα βασιλόπιτα μία φορά την ημέρα.
Σημαντικό είναι επίσης να καταναλώνονται μαζί με κάποιο γεύμα που θα περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, διότι τα γλυκά μόνα τους μας τροφοδοτούν με απλά σάκχαρα που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.

 

Όχι

* Στις ακραίες και πολύ αυστηρές δίαιτες

* Στις δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων

* Στα περίεργα «βοηθήματα» για αδυνάτισμα

* Στις «χημικές» δίαιτες

* Στις δίαιτες με σούπες ή/και μονοφαγία

Ναι

* Στο πρωινό με πολλές φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες (λ.χ. λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά, αυγό), χωρίς χυμούς, μέλι, μαρμελάδα

* Σε ένα μικρό γλυκό που έχει περισσέψει από τις γιορτές (π.χ. ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτα ή ένα μελομακάρονο), αλλά μόνο τις πρώτες μέρες από την έναρξη της δίαιτας και κατά προτίμηση μαζί με το μεσημεριανό φαγητό

* Στα άπαχα, πρωτεϊνικά «περισσεύματα» από τις γιορτές (λ.χ. χοιρινό χωρίς ορατά λίπη, γαλοπούλα, κοτόπουλο) αλλά χωρίς σος και συνοδευτικά (π.χ. φρούτα)

* Στις φυτικές ίνες (φρούτα, σαλάτες, λαδερά λαχανικά, δημητριακά πρωινού ολικής, βρώμη, ζυμαρικά ολικής, παξιμάδια από αλεύρι κριθαριού ή χαρουπιού, πλιγούρι ολικής)

* Στο νερό, στο τσάι, στον καφέ και στα αφεψήματα βοτάνων

Tip

Η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητη για να ξαναβρείτε την φόρμα σας. Ανεβείτε σκαλοπάτια, περπατήστε, κάνετε ποδήλατο ή/και επιστρέψτε στο γυμναστήριο.