Στην αρμενική παράδοση, μια μεγάλη παρτίδα από τσουρέκια ψήνεται για το Πάσχα, με ένα τσουρέκι να περιέχει ένα νόμισμα για καλή τύχη σε όποιον πέσει.
Υλικά Συνταγής 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο 1 φλιτζάνι μαργαρίνη 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό 2 κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη 2 φακέλους ξηρή μαγιά 5 αυγά 6 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις , ή όπως απαιτείται 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 1/2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι κοπανισμένο 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 1 αυγό, χτυπημένο 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι Εκτέλεση Συνταγής
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το γάλα, το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί, τότε αφήστε το να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ζεστό νερό. Πασπαλίστε τη μαγιά από πάνω και αφήστε το μέχρι να αφρίσει, περίπου 10 λεπτά.
Σπάστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα λίγο για να διαλυθούν οι κρόκοι. Σιγά-σιγά ρίξτε το μίγμα στο ζεσταμένο γάλα, ενώ χτυπάτε ελαφρά συνεχώς, έτσι ώστε να μη ψηθούν τα αυγά. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, και ανακατώστε ακριβώς μέχρι συνδυασμένος. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, και το αλάτι. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το υγρό μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδη ζύμη. Ρίξτε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε σε επιπλέον αλεύρι. Ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά. Τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο μπολ, και βάλτε το σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, ζυμώστε το να κατέβει, και αφήστε το να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί. Θα πάρει μόνο περίπου το μισό χρονικό διάστημα αυτό. Χωρίστε τη ζύμη σε 5 ίσες μερίδες και κάθε μία από αυτές σε τρεις. Πλάστε κάθε μία από αυτές σε σχοινιά. Πάρτε τρία σχοινιά μαζί, τσιμπήστε στην άκρη για να σφραγίσει και πλέξτε μια πλεξούδα. Τοποθετήστε τα τσουρέκια πάνω σε λαδόκολλα. Βάλτε τα τσουρέκια σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C. Βουρτσίστε τα καρβέλια με χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα πάνω από όλα.
Ονομάζομαι Αράξια Καντικιάν και έχω γεννηθεί στην Αρμενία και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Έχοντας επιρροές από την ανατολίτικη και από την μεσογειακή κουζίνα έχω μαζέψει μεγάλη συλλογή από συνταγές. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μαμαδίστικες εύκολες ανατολίτικες συνταγές που θα εμπλουτίσουν τα Κυριακάτικα τραπέζια σας!